Rád az Árpád-kor óta folyamatosan lakott hely (Kurszán vezér szállásterülete). A török időkben elnéptelenedett, az elmenekült lakosságot szlovák betelepülőkkel pótolták. Az 1600-as évek végén, 1700-as évek elején Vay Ádám kuruc generális birtoka. 1946-óta Pest megyéhez tartozik. Településünk Pest megye északi részén, a Cserhát délnyugati előterében terül el, változatos terep-viszonyok között. Földrajzi helyzete kitűnő: a Dunakanyar tőszomszédságában, az Északi Középhegység lábánál, tiszta levegőjű, jellegzetes cserháti tájon található. Maga a falu egy domboktól körülölelt, festői szépségű völgyben, az itt elhaladó patak két partján fekszik.

Rád Vác vonzáskörzetéhez tartozik, a Budapest-Vác (-Szob) vasútvonal, és főként a 2/A autóút gyors elérhetősége miatt Budapest vonzása is érezteti hatását. A településen áthaladó Nógrádba vezető út a térség egyik fő közlekedési „verőere".

Az iskola jelenlegi formáját a nyolcvanas évek közepén kapta. 1996-ban birtokba vettük a minden igényt kielégítő tornacsarnokot.

epuletJelenleg 128 tanulónk van, a 11 pedagógus és két óraadó pedagógus 100 %-os szakos ellátottságot biztosít. A nyolc önálló osztály mellett egy alsós napközis csoport biztosítja a délutáni tanulást, felügyeletet. Jelenleg öt szakköri, énekkari, sportköri foglalkozás közül választhatnak a tanulók, gyógytorna, a beszédhibás tanulóknak logopédiai foglalkozás, és minden „fontosabb" tantárgyból korrepetálás segíti a tehetségeket, ill. a lemaradókat. Szakképzett gyógypedagógus is foglalkozik  a tanulási nehézségekkel küzdő tanulókkal. A nyelvoktatást bontott csoportokban végezzük, jelenleg még német és angol nyelvet is tanítunk. Minden tanévben a 3. osztályosok úszásoktatásban részesülnek, a 4. osztályosok pedig erdei iskolában vesznek részt. Modern számítógépekkel, szélessávú internet hozzáféréssel rendelkezünk, informatikaoktatásban 4. osztálytól vesznek részt a tanulóink. A  Az alsó tagozatosok heti egy óra keretében megismerkednek a néptánc elemeivel, ügyességüket bizonyítják a községi rendezvényeken történő szerepléseik alkalmával.

A váci zeneiskola kihelyezett tagozatán zongoraoktatás folyik az iskolánkban. Tanulásban elért eredményeinket igazolják a környező iskolák közötti versenyeken elért nem egy első helyezésünk is. Rendszeresek a közösségépítő rendezvényeink, kirándulások, múzeum és színházlátogatások. Büszkék vagyunk tanulóink sikereire!

Az intézményben jó, családias légkör uralkodik. A szülőkkel való kapcsolattartás, a szülők tájékoztatása pontos és kimerítő.

Célunk, hogy az iskolát választó gyermekek, tanulók, szülők elvárásának megfelelő szolgáltatásokat az iskola megtartsa, ezek minőségét fejlessze és az ehhez szükséges anyagi erőforrásokat átgondolt stratégia szerint igényelje a fenntartótól. Pedagógiai munkánk alapvető feladata, hogy a gyermeki nyitottságra, fogékonyságra, érdeklődésre és aktivitásra építve a személyiségfejlődés szempontjából kiemelten fontos értékeket tanulóink elsajátítsák, ezek képviselete váljon bennük meggyőződéssé és határozza meg viselkedésüket, magatartásukat.

Értéknek tekintjük, hogy az intézménynek kialakítottuk és megtartottuk sajátos arculatát, amelyet a Pedagógia Program tükröz. Ebben a programban a helyi társadalmi környezet igényei és elvárásai is megjelennek.

Továbbra is fontosnak tartjuk az iskolai ellátás teljes körű biztosítását, igény szerint az egész napos foglalkoztatást, az iskolai közétkeztetés megszervezését, az iskolás tanulók tankönyv- és étkezési támogatását.

Véletlen kép

229987
Ma
Tegnap
A héten
A hónapban
8
16
270
2316

IP-címed: 54.81.238.157
Ma: 2018-03-25

© 2009 II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
www.rakoczi-rad.hu ::: Tel:27/528-590, Fax:27/528-591 ::: Email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.